Ondernemersnieuws

'Blij dat naar beter alternatief VAR-verklaring wordt gezocht'

Bron: MKB Nederland - vr, 19/12/2014 - 16:59
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de behandeling van de 'Wet invoering Beschikking geen loonheffingen' (BGL) tot nader order wordt uitgesteld. Zij vinden dit wetsvoorstel, dat de VAR-verklaring moet vervangen, onnodig en ondeugdelijk. De maatregelen zijn ineffectief om schijnzelfstandigheid te bestrijden en zullen er eerder toe leiden dat bonafide opdrachtgevers huiverig worden om zp'ers in te huren, aldus de ondernemersorganisaties. Volgens hen is een beter alternatief zeker nodig.

VAR-verklaring zzp'ers blijft langer

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - vr, 19/12/2014 - 00:00
Het einde van de VAR-verklaring voor zzp'ers is voorlopig even uitgesteld. De Tweede Kamer besloot donderdag het debat over een wetsvoorstel om de VAR te vervangen tot nader order uit te stellen.

Klijnsma wil gebruik bijstandsregeling ondernemers bevorderen

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - vr, 19/12/2014 - 00:00
“Het is fijn dat zoveel ondernemers al 10 jaar gebruik maken van de Bbz-regeling, maar het kan altijd nog beter. Daarom roep ik gemeenten op nog meer zelfstandigen die een eigen bedrijf willen starten of tijdelijk ondersteuning nodig hebben, over de regeling te informeren”, aldus staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het magazine 10 jaar Bbz vandaag in Leiden, in aanwezigheid van de Leidse wethouder Damen (Werk en Inkomen, Wijken en Financiën).

Fiscale-eenheidsregime aangepast

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - vr, 19/12/2014 - 00:00
Het gerechtshof in Amsterdam heeft op 11 december 2014 uitspraak gedaan in drie zaken over de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.

Belangrijkste wijzigingen in de belastingheffing per 1 januari 2015

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - do, 18/12/2014 - 00:00
Op 17 december 2014 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2015. Dat betekent dat de belastingtarieven wijzigen per 1 januari.

EU-parlement bekijkt belastingdeals Nederland

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - do, 18/12/2014 - 00:00
Het Europees Parlement stuurt een delegatie naar Nederland om omstreden belastingafspraken met internationale bedrijven te bekijken. De onderzoekers willen weten welke afspraken de fiscus met multinationals zoals koffiebrander Starbucks heeft gemaakt.

'Ruimere invulling quotum arbeidsgehandicapten goede zaak'

Bron: MKB Nederland - wo, 17/12/2014 - 13:24
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het een goede zaak dat hogeropgeleide arbeidsgehandicapten ook gaan meetellen in de quotumregeling van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Senaat akkoord met strengere pensioenregels

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - wo, 17/12/2014 - 00:00
De spelregels voor pensioenfondsen worden vanaf 1 januari strenger. De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met een ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hierover. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en GroenLinks stemden voor. Die partijen deden dat eerder ook in de Tweede Kamer.

Boetes voor fraude met uitkeringen aangepast

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - wo, 17/12/2014 - 00:00
De hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen wordt aangepast. Voortaan zullen UWV, SVB en gemeenten overtredingen beoordelen op de ernst van de overtreding en de omstandigheden en meer rekening houden met de verwijtbaarheid van de ontvanger van een uitkering. Dit heeft het kabinet besloten naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en in reactie op het onderzoek van de Ombudsman. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt vandaag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de wijziging van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving (Fraudewet) aankondigt.

Senaat: pensioenfondsen tegemoet komen

Bron: Elsevier Fiscaal nieuws - di, 16/12/2014 - 00:00
Het aanscherpen van de pensioenregels kan waarschijnlijk rekenen op voldoende steun in de Eerste Kamer. Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet wel toezeggen dat de pensioenfondsen voorlopig geen lagere rekenrente hoeven te hanteren. Hoe lager de rente, hoe moeilijker pensioenfondsen hun pensioenen kunnen aanpassen aan het prijspeil.

bccalness